SIKMA KÖFTE ( MALATYA )
SIKMA KÖFTE ( MALATYA )
200 gr orta yağlı kıyma
4 yemek kaşığı sıvı yağ
2 adet büyük kuru soğan
2 adet domates
kırmızı pul biber
YAPILIŞI :
Yarma, bulgur ve tuz; azar azar eklenen 1,5 bardak su ile iyice yoğrulur. El ıslatılarak yoğrulan hamur macunsu, fazla yumuşak olmayan bir kıvama gelince fındık büyüklüğünde parçalara ayrılır ve avuç içinde yuvarlanır, ortasına hafifçe bastırılarak unlu tepsiye dizilir. Tuzlu suda dibe yapışmaması için arada karıştırarak yaklaşık 45-50 dk haşlanır. (Köfteyi sudan alıp ikiye bölün, eğer içinde kuru bulgur görünmüyorsa, köfteler pişmiş demektir.)
Diğer tarafta küp şeklinde doğranmış soğanlar ve kıyma yağda kavrulur.Bunların üstüne sırasıyla ince doğranmış biberler, kabukları soyulup küp doğranmış domatesler, tuz, biber ve domates salçası eklenerek pişirilmeye devam edilir. Köftelerin haşlandığı sudan 1 su bardağı alınıp bu karışımın üstüne dökülür
ve 2-3 dk daha pişirilir. Bu sırada köfteler süzgece alınıp suyu süzülür, hazırlanan sosun üstüne dökülerek karıştırılır. En son olarakta ince kıyılmış nane ve maydanoz da eklenip karıştırılır, tabaklara alınır ve üzerine arzuya göre kırmızı pul ve karabiber
de serpilerek sıcak olarak servis edilir. Afiyet olsun...
(5-6 kişilik)
MALZEMELER :
2 su bardağı yarma
1 su bardağı ince bulgur
1,5 su bardağı su200 gr orta yağlı kıyma
4 yemek kaşığı sıvı yağ
2 adet büyük kuru soğan
2 adet domates
1/2 demet maydanoz
1/2 demet taze nane
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
arzuya göre tuz, karabiber, kırmızı pul biber
YAPILIŞI :
Yarma, bulgur ve tuz; azar azar eklenen 1,5 bardak su ile iyice yoğrulur. El ıslatılarak yoğrulan hamur macunsu, fazla yumuşak olmayan bir kıvama gelince fındık büyüklüğünde parçalara ayrılır ve avuç içinde yuvarlanır, ortasına hafifçe bastırılarak unlu tepsiye dizilir. Tuzlu suda dibe yapışmaması için arada karıştırarak yaklaşık 45-50 dk haşlanır. (Köfteyi sudan alıp ikiye bölün, eğer içinde kuru bulgur görünmüyorsa, köfteler pişmiş demektir.)
Diğer tarafta küp şeklinde doğranmış soğanlar ve kıyma yağda kavrulur.Bunların üstüne sırasıyla ince doğranmış biberler, kabukları soyulup küp doğranmış domatesler, tuz, biber ve domates salçası eklenerek pişirilmeye devam edilir. Köftelerin haşlandığı sudan 1 su bardağı alınıp bu karışımın üstüne dökülür
ve 2-3 dk daha pişirilir. Bu sırada köfteler süzgece alınıp suyu süzülür, hazırlanan sosun üstüne dökülerek karıştırılır. En son olarakta ince kıyılmış nane ve maydanoz da eklenip karıştırılır, tabaklara alınır ve üzerine arzuya göre kırmızı pul ve karabiber
de serpilerek sıcak olarak servis edilir. Afiyet olsun...
Okurken ağzım sulandı, diyette olmasaydım hemen denerdim. Kiloları verince kendime de bu ödülü vericem :)