YAĞLI KÖFTE (GAZİANTEP)
YAĞLI KÖFTE (GAZİANTEP)
(Çiğköfteyi sevipte içinde çiğ et olduğu için yiyemeyenlere tavsiye edilir)
YAPILIŞI:
(Çiğköfteyi sevipte içinde çiğ et olduğu için yiyemeyenlere tavsiye edilir)
MALZEMELER:
2 kase köftelik ince bulgur
1 adet kuru soğan
3 adet taze soğan
1 büyük domates
3-4 diş sarımsak
1 avuç ince kıyılmış maydanoz
1 tepeleme yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1'er tatlı kaşığı karabiber,kimyon
arzuya göre pul biber, tuz (acı olması tercih edilir.)
8 yemek kaşığı zeytinyağı
YAPILIŞI:
Büyük bir tepsiye bulguru, baharatları ve salçayı koyun, minik minik doğranmış sarımsağı, ince kıyılmış taze soğanların beyaz kısımlarını ekleyin. Tepsiye domatesi ve kuru soğanları rendeleyin. Köfteyi domates ve soğanların suyunun yardımı ile resimde ki gibi birbirlerine sürterek iki elinizle yoğurun. Köftenin suyu çekildikçe azar azar su ekleyerek (1/2 su bardağı yeterli olabilir) bulgurun diriliği gidene kadar yoğurmaya devam edin. Köfteden bir parça koparıp yiyerek bulgurun diriliğinin gidip gitmediğine bakabilirsiniz. Daha sonra ince kıyılmış maydanoz ve taze soğanların yeşil kısımlarını köfte hamurunun üstüne koyun ve ocakta ısıtılmış zeytinyağını bunların üstüne gezdirin. Yeşillikler ezilmeyecek şekilde, köfteye karışana kadar hafifçe tekrar yoğurun. İki elinizin arasında şekil vererek servis tabağına dizin, turşu ve ayranla birlikte servis yapın. Afiyet olsun...
Kuzenim Gürsel'e tarif ve yardımları için teşekkürler...