Arzuna Göre Ara

HAMSİLİ PİLAV

Category: By İsimsiz Takılar
Hamsili Pilav (Karadeniz)

Malzemeler:
1,5 kg hamsi
2 su bardağı pirinç
2,5 su bardağı su
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı kuru üzüm
2 kuru soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 demet taze nane
1/2 demet maydanoz
1' er çay kaşığı karabiber,
kırmızı biber, tarçın
arzuya göre tuz
Üzeri İçin;
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 yemek kaşığı salça

Yapılışı:
Hamsileri kılçıklarından temizleyin ve iyice yıkayın,süzgece koyun. (Veya balıkçıda da temizletebilirsiniz, ben öyle yaptım.) Dolmalık fıstığı bir kaç dakika yağda kavurun, ince kıyılmış soğanları ekleyip kavurmaya devam edin. Pirinci yıkayın, soğan ve fıstıkla beraber şeffaflaşana kadar kavurduktan sonra, kuru üzümü, ince kyılmış maydanoz ve naneyi, baharatları da katıp 2,5 bardak suyla pişirin, demlenmeye bırakın. Bu arada büyükçe bir tepsinin içine sırtları yere gelecek şekilde, hamsileri bütün yüzeye döşeyin. (Hamsileri yerleştirirken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta: Hamsiler pişince küçüldüğü için çok sık döşemelisiniz, hatta biraz üst üste getirerek dizin.) Bir sırada tepsinin kenarlarına yerleştirin. Pilavı hamsilerin üzerine döküp biraz bastırarak bütün tepsiye yayın. Kenarlara dizdiğiniz hamsileri pilavın üzerine kapatın. Kalan hamsileri de pilavı tamamen kapatacak şekilde üstüne dizin. Yağ ile salçayı karıştırın, balıkların üzerine sıvayın. 170 dereceye ayarlanmış fırında yaklaşık 15-20 dk pişirin. (Hamsiler kurumayacak şekilde pişirmeye dikkat edin.) Ilık olarak servis yapın. Afiyet olsun...     
 

0 comments so far.

Something to say?